Temel Yangın Eğitimleri ve Uygulamalı Yangın Tatbikatları
- Yangın Güvenliği
- 13 May 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 15 May 2024

Ülkemizde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 18.06.2013 tarih ve 28681 sayılı resmi gazetede yayınlanan İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmeliğin, Çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi başlıklı 15. Maddesinde;
“(1) Tüm çalışanlar acil durum planları ile arama, kurtarma ve tahliye, yangınla mücadele, ilkyardım konularında görevlendirilen kişiler hakkında bilgilendirilir.
(2) İşe yeni alınan çalışana, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ilave olarak acil durum planları ile ilgili bilgilendirme yapılır.
(3) Acil durum konularıyla ilgili özel olarak görevlendirilenler, yürütecekleri faaliyetler ile ilgili özel olarak eğitilir. 11 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca görevlendirilen çalışanlara, eğitimlerin işyerinde iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi tarafından verilmesi halinde, bu durum işveren ile eğitim verenlerce imzalanarak belgelendirilir”.
Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe göre, işletmelerde yılda 1 olmak üzere yangın tatbikatları gerçekleştirilmesi zorunludur. İşletmenin büyüklüğü, tesisin yanıcılık sınıfına göre bu süre yılda 2 kez olarak ta verilebilmektedir.
Ülkemizde İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmeliğe göre yangın eğitimleri sivil savunma birimleri, itfaiyeler, yangın firmaları ve yangın eğiticisi olan kişilerce verilmelidir. Öncelikle yangın eğitimleri verilmeden ilgili işletmenin yangın riskleri tespit edilmeli ve uygulamalı olarak sahada yangın risk analizi çalışmaları yapılmalıdır. İşletmenin acil çıkış yolları, yangın kaçış yolları, yangın söndürme sistemleri ve portatif yangın söndürme cihazları gözden geçirilmelidir.
Verilecek olan yangın eğitimi şu başlıkları içermelidir:
· Yanma nedir?
· Yangın üçgeni nedir?
· Yangın sınıfları nedir?
· Yangın söndürme yöntemleri nelerdir?
· Yangın müdahale yöntemleri nedir?
· Söndürme ekibi ve görevleri nelerdir?
· Acil durum toplanma alanının önemi nedir?
· Yangın dolapları ve yangın hidrantları nasıl kullanılır?
· Yangın öncesi-yangın anı ve yangın sonrası ne yapılmalıdır?
Genel olarak temel yangın eğitimleri bu konu başlıklarını içermeli ve çalışan personellere bu konular anlatılmalıdır.
Personeller ilk olarak işletmenin eğitim salonunda teorik olarak yangın öncesi-yangın anı ve yangın sonrası konularında teorik eğitim almalıdırlar. Teorik eğitimin ardından işletmede uygulamalı olarak yangın tatbikatı gerçekleştirilmelidir. Yapılacak olan yangın tatbikatında özellikle katı-sıvı ve gaz yangınlar sırası ile çıkarılmalı ve personeller ayrı ayrı yangın sınıflarına müdahale yöntemleri konusunda uygulamalı olarak söndürme çalışmaları yapmalıdırlar.Acil durum ekipleri eşliğinde ilgili işletmeye uygun olacak şekilde senaryo hazırlanmalı ve tatbikat gerçekleştirilmelidir. Tatbikatta bina tahliye süresine dikkat edilmelidir. Tahliye süresinin kısa olması gerekmektedir.
Acil durum toplanma alnında personel sayımları yapılmalı, acil durum ekipleri görevlerini gerçekleştirmeli ve uygulamalı olarak yak-söndür tatbikatı ile yangın söndürme usullerinden bahsedilerek yangın tatbikatı tamamlanmalıdır.
Yapılan yangın tatbikatından sonra personellere yangın eğitim katılım sertifikası düzenlenmelidir. Yangın tatbikat raporu hazırlanmalıdır.
コメント